Són molts els estralls que provoca el model capitalista a la nostra alimentació. Al convertir els aliments en mera mercaderia, les conseqüències són nefastes: la deslocalització agrària ens imposa aliments quilomètrics, la davallada de la pagesia fa perdre el control local de la producció, perdem a marxes forçades la diversitat agrícola (un 75% en els últims 100 anys), i per descomptat, segueix havent gent que passa gana, tot i produir a tot el món prou aliments per 12 milions de persones… L’Esther Vivas ens explica tot això i ens recomana el documental “Nuestro veneno cotidiano”, de Marie-Monique Robin.
Per fer front a aquestes agressions, resistim i proposem alternatives. La resistència va de la mà de la solidaritat, i així, l’associació Entrepobles participa del procés de transformació social a través de la cooperació internacional; l’Àlex Guillamón ens fa una repassada de la feina feta i ens recomana els documentals: “Defender la tierra, la reforma agrària a El Salvador”, “Red de ecologistas populares, una articulación de esperanzas” i “Tierra nuestra”.
I les alternatives estan a les nostres mans. Tenim a la nostra ciutat un munt de cooperatives de consum que ens apropen a la producció local i ens permeten participar del procés de distribució, alhora que ens garanteixen una alimentació més sana i sostenible. Al nostre barri, en Xavier García Subirats, de la cooperativa Ecorocaguinarda, ens convida cada dijous a l’AAVV Joan Maragall a què veiem com treballen i ens animem a participar-hi.