Sanitat Pública Universal? O… qui pugui que se la pagui?

cartellDesprés de les retallades –que no són per falta de diners sinó per desmantellar la sanitat pública– i després d’ha­ver derivat a la sanitat privada tot allò que trobaven ren­dible –no perquè no ho pogués assumir la cobertura pú­blica ja deteriorada sinó per poder embutxacar-se el pressupost públic–, només manca «obligar» a la població a resignar-se a una assegurança privada. Resulta impres­cindible excloure la gent de la cobertura pública, de mica en mica i de manera ordenada.

Les modificacions legals del 2012, el RDL 16/2012 del go­vern espanyol i la Instrucció 10/2012 del govern català, ens desposseeixen als legítims propietaris de la sanitat pública la condició de persones usuàries de ple dret, per degradar-nos a la condició d’assegurades o beneficiàries. El resultat ha estat l’exclusió explícita: de manera silen­ciosa i gradual, sectors vulnerables de la població que s’han quedat sense la condició d’assegurat o beneficiari (gent en situació irregular, pares i mares de contribuents estrangers, ciutadans i ciutadanes de l’Estat espanyol re­sidents a l’estranger…) han quedat condemnats a la seva sort.

Però, no n’hi ha prou. Cal excloure també de manera més subtil a la gent que encara conserva la targeta. Així, amb el progressiu tancament de llits han incrementat encara més les llistes d’espera; s’han reduït plantilles i per tant s’han limitat les derivacions a especialistes; han creat co­pagaments de medicaments i proves diagnòstiques que no tothom pot pagar… Són moltes i diverses les maneres en què qualsevol pot quedar-se sense l’assistència sani­tària que necessita, és el què anomenem exclusió implí­cita.

Aquest proper dilluns 13 d’abril, parlarem de tot plegat i de com afecta aquest canvi de model als nostres barris. Vindrà en Joan Benach, doctor en Salut Pública de la Universitat Pompeu Fabra, en Josep Cabanyol, periodista i membre de Sicom, la María José Fernández Sanmamed, metgessa de família, la Mila Alcaine, de l’Associació de Veïnes i Veïns “Joan Maragall” del Guinardó, i en Bernat Fabregat, membre de la campanya Jo Sí Sanitat Universal.

Com sempre, a les 19h al Casal d’Entitats del Mas Guinardó. A més, les companyes de la campanya “Jo Si Sanitat Universal” estaran des de les 17h a la plaça, davant mateix del Mas, per explicar la campanya a la gent que passi.

Aquesta entrada s'ha publicat en cartell i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s